1. Pečene šparoge
• 1 manji limun
• 1 žlica maslinovog ulja
• 2 vezice svježih šparoga
• 1/2 žličice soli
• 1/4 žličice crnog papra
• 3 žlice neslanog maslaca, omekšalog
• 3 žlice ribanog parmezana
• nasjeckana mješavina svježeg začinskog bilja (poput bosiljka i peršina)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Naribajte koricu limuna u manju zdjelicu i dodajte ulje.
Narežite limun na tanke kolutiće. Pomiješajte šparoge, kriške limuna i mješavinu ulja na velikom limu za pečenje s rubom. Začinite solju i paprom; promiješajte da se ravnomjerno prekrije. Raširite sve u ravnomjernom sloju na lim za pečenje.
U međuvremenu zgnječite maslac i sir u maloj posudi dok se ne sjedine. Pecite šparoge 8 minuta.
Izvadite lim za pečenje iz pećnice. Žlicom ravnomjerno rasporedite smjesu maslaca po šparogama. Promiješajte pomoću hvataljki dok se ravnomjerno ne prekrije i smjesa ne dobije kremasti umak. Vratite šparoge u pećnicu i pecite dok ne postanu hrskave, oko 5 minuta.
Poslužite pečene šparoge, a žlicom polijte smjesu maslaca iz lima za pečenje preko šparoga. Pospite začinskim biljem.
2. Pizza sa šparogama
• velika glavica cvjetače, odvojite cvjetove
• 1/2 žličice soli
• 1 žličica talijanskog začina
• 1 šalica parmezana
• 1 veliko jaje
Nadjev
• gusti marinara umak
• 1 vezica šparoga, odstraniti krajeve
• tikvice srednje veličine, tanko narezane
• listovi bosiljka
• mozzarella (po želji)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
Usitnite cvjetaču u procesoru hrane dok ne poprime konzistenciju riže. Premjestite cvjetaču u tavu i pecite bez ulja na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok cvjetača ne postane jako mekana i suha. Pustite da se ohladi, a zatim sve prebacite u kuhinjsku krpu, ocijedite preostalu vlagu iznad sudopera.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli umutite jaje i umiješajte parmezan, talijanske začine, sol i papar po želji. Zatim dodajte kuhanu i meku cvjetaču.
Raširite tijesto za pizzu od cvjetače preko papira za pečenje; napravite u kružni oblik od tijesta, a zatim ga prebacite na lim za pečenje. Pecite 23 do 28 minuta ili dok se vrh kore ne osuši, a rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju.
Izvadite koru pizze iz pećnice i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta, kora će se nastaviti stvrdnjavati.
Za nadjev:
Pustite koru pizze da se ohladi barem 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da se više stvrdne. Dodajte otprilike 50 ml gustog marinara umaka, a zatim na pizzu slažite tanko narezane tikvice i šparoge. Po vrhu stavite listove bosiljka i narezanu mozzarellu. Vratite u pećnicu na oko 10 minuta, ili dok povrće ne postane jarko zeleno, a sir se otopi.
3. Šparoge, jaja i parmezan
• Potrebni sastojci:
• 4-5 šparoga
• 2 jaja
• Malo soli
• Parmezana po želji i ukusu
Priprema:
Šparoge posložite u kalup za pečenje i preko stavite 2 jaja.
Posolite i naribajte malo parmezana pa zapecite u pećnici kratko da jaja budu pečena.

4. Pommes od šparoga
Potrebni sastojci:
• 1 svežanj šparoga
• 1 šalica usitnjenih badema
• ⅓ šalice parmezana
• Malo origana
• Malo soli i papra
• 2 jaja

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a šparoge očistite.
U jednu zdjelu pomiješajte zdrobljene bademe, parmezan, origano, sol i papar.
Umutite jaja pa umočite šparoge u jaja te u smjesu s bademima i parmezanom.
Posložite sve na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta te okrenite malo i još pecite par minuta.
5. Fritaja sa šparogama
Za 4 obroka
• 1 vezica zelenih šparoga (200 g)
• 3 žlice maslinova ulja
• 150 g cherry rajčica
• 50 g lista mladog špinata
• 8 jaja
• 50 g sira ribanca
• sol
• papar

Priprema:
Šparoge stavite u kipuću posoljenu vodu, blanširajte nekoliko minuta i ocijedite.
Jaja razmutite, dodajte naribani sir, sol, papar i promiješajte.
Na zagrijano ulje u tavi dodajte popola prerezanu rajčicu i pržite je da uvene, zatim dodajte špinat i šparoge. Malo posolite i lagano pirjajte da se tekućina ukuha. Prelijte pripremljenim jajima i pržite dok se jaja ne stisnu.
Maknite s vatre, ostavite poklopljeno nekoliko minuta, a zatim poslužite toplo.
6. Rižoto sa šparogama
• 1 vezica šparoga (oko pola kilograma)
• 200 g integralne, crne ili crvene riže
• 1 dcl bijelog suhog vina
• 2 žlice maslinovog ulja
• sol, papar
• 600-800 ml vode
• 50 g maslaca
• 50 g ribanog parmezana

Priprema:
Šparoge očistite i otkinite im drvenasti dio stabljike. Operite ih i narežite na komadiće velike oko 1-2 centimetra.
Šparoge prepržite na tavi s maslinovim uljem oko 5 minuta ili ih skuhajte u vrućoj vodi.
Na zagrijanom ulju dinstajte rižu i miješajte ju da se zastakli sa svih strana.
Podlijte s decilitrom bijelog vina, miješajte dok ga riža ne upije, a alkohol ne ispari.
Dodajte rižotu dio po dio temeljca (povrtni/mesni) i cijelo vrijeme miješajte.
Dodajte sol, papar i začine po želji, poput bosiljka, origana, peršina…
Nakon 15 minuta dodajte šparoge, dio odvojite za dekoraciju.
Nastavite postepeno dodavati temeljac i paziti da se rižoto ne zalijepi još 5-7 minuta.
Ugasite vatru, pa dodajte u rižoto maslac i parmezan, sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji pet minuta prije posluživanja.
U svaki tanjur dodajte nekoliko vršaka šparoga i poslužite toplo!
7. Piletina sa šparogama
Sastojci:
• 500 g pilećih fileta
• 2 vezice šparoga
• ½ šalice omekšanog maslaca
• 1 žličica maslinovog ulja
• 1 žličica ružmarina
• 125 ml pilećeg temeljca
• Sok ½ limuna
• 1 žlica mljevenog peršina

Priprema:
Narežite piletinu na sitne komadiće i začinite solju i paprom. Usitnite i šparoge na sitne komadiće.
Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslinovog ulja. Smanjite vatru i dodajte komadiće piletine te pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Zatim izvadite piletinu iz smjese te pospite ružmarinom. U tavu dodajte mljeveni češnjak i pileći temeljac. Ako nemate temeljac, dodajte bijelo vino.
Zatim dodajte maslac, limunov sok i peršin.
Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Pri samom kraju dodajte šparoge i piletinu te poslužite.
8. Šparoge sa pršutom
Sastojci:
- 40 šparoga
- mekši sir po izboru – narezan na tanke šnite
- 20 kriški pršuta po izboru
- papar

Priprema:
Odrežite drvenaste dijelove svake šparoge. Stavite ih u kipuću vodu na dvije minute, dobro ocijedite i isperite hladnom vodom. Dobro ih osušite papirnatim ručnikom. Na svaku krišku pršuta dodajte tanki sloj sira i popaprite sastojke. Jedna šnita bi trebala biti dovoljna za dvije šparoge, stoga pršut prerežite na pola i zamotajte svaku stabljiku šparoga.