Test intolerancije na hranu


Što je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive. Nastaje uslijed nedostatka specifičnih kemijskih tvari ili enzima potrebnih za probavu hrane. Određena vrsta hrane može izazvati abnormalnu reakciju organizma, što u nekim slučajevima izaziva probavne tegobe, a u drugima manifestacije koje mogu biti neprimjetne te ih je vrlo teško povezati s hranom.

Test intolerancije na hranu je vrlo korisno dijagnostičko sredstvo pri utvrđivanju alergijskih reakcija tipa II, III i IV. U reakciji tipa III formiraju se cirkulirajući imunokompleksi antigen-antitijelo koji povećavaju osmotski tlak krvi. Povećani tlak uzrokuje zadržavanje vode što rezultira povećanjem tjelesne težine i oštećenjem različitih stanica i tkiva. Ako ova saznanja primjenimo u praksi, izbacivanjem iz prehrane one vrste hrane čiji proteini izazivaju stvaranje IgG antitijela dovodimo do smanjenja broja cirkulirajućih imunokompleksa, smanjenja osmotskog tlaka i eliminacije vode. Eliminacijom tekućine dolazi i do smanjenja edema te redukcije tjelesne težine.

Znakovi i simptomi intolerancije

Intolerancija na hranu je kronične naravi sa zamaskiranim simptomima te ju je teže dijagnosticirati od alergije. Značajno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na krivi trag. Simptomi kod intolerancije se javljaju par sati do dva dana nakon konzumacije hrane.

Simptomi intolerancije na hranu:

Probavni sustav – grčevi u trbuhu, mučnine, vjetrovi, proljev, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva.
Respiratorni sustav – suhi kašalj, astma, nadraženo ždrijelo, sinusitis, rinitis, otok sluznice nosa.
Koža – svrbež, osip, akne, urtikarija, dermatitis, psorijaza, ekcem.
Neurološki – migrena, glavobolja, vrtoglavica.
Psihološki - tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece.
Ostali simptomi – artritis, otečeni zglobovi, pretilost.

Kako dijagnosticirati intoleranciju na hranu?

Dijagnostika intolerancije na hranu aparatom "EAV GOLD" temelji se na metodi koju je razvio njemački znanstvenik dr. Voll. Metoda je medicinski istražena i znanstveno potvrđena. Zasniva se na mjerenju biopotencijala ulaznih i izlaznih točaka akupresurnih meridijana koji se nalaze na šakama i stopalima. Svaki meridijan povezan je sa određenim organom.
Energija akupresurnih točaka je signal koji daje organizam. Preko sonde se prenosi signal u aparat i transformira u signal koji lako mjerimo i prezentiramo. Na temelju rezultata mjerenja određuje se stanje pojedinog organa.
Prednost ove dijagnostike je u tome da su njeni rezultati preventivni kada se ona obavi na vrijeme jer tada možemo uočiti poremećaj na pojedinom organu ili sustavu organa. Poremećaj može biti u višku energije, koji rezultira intolerancijom ili manjku energije što govori o degenerativnim procesima na organu. Bitno je na vrijeme uočiti ovu pojavu i na vrijeme reagirati, jer u protivnom može doći do oštećenja organa i razvoja bolesti.
Osnovna ideja je testiranje općeg stanja pacijenta i funkcija njegovog organizma, a provodi se slijedom mjerenja pojedinih točaka tijela. Zatim se provodi test intolerancije na hranu koji je brz i ciljan. On se vrši odabirom jedne ili više točaka mjerenja koje su pokazale promjenjene vrijednosti prilikom testiranja općeg stanja organizma. U točki mjerenja vrši se direktno testiranje intolerancije na hranu uz upotrebu emulgatora alergena.

Princip rada "EAV GOLD"

Riječ je o bio-električnom medicinskom uređaju projektiranom za mjerenje električne provodljivosti akupresurnih točaka raspoređenih u ljudskome tijelu. Točke u kojima se vrše mjerenja provodljivosti nazivaju se EAP točke (ElektroAkuPresurne točke). To su točke niske otpornosti, ali visoke provodljivosti, predstavljaju organe, sustave organa i njihove funkcije. U svakoj EAP točki mjere se i bilježe sve promjene međustaničnih elektrolita i njihova odstupanja koja se povezuju sa fiziološko patološkim stanjem pacijenta.
Međustanična tekućina najvećim dijelom sadrži ione natrija i klora koji tvore sol. Upravo ti ioni su najzanimljiviji prilikom mjerenja u EAP točkama. Ti elektroliti mijenjaju svoju koncentraciju i distribuciju u organima ovisno o patološkom stanju osobe.

Niska provodljivost = niska koncentracija elektrolita = smanjena funkcija organa

Visoka provodljivost = visoka koncentracija elektrolita = poremećena funkcija organa koja odaje prisutnost upale i pojavu edema.

Osjećati se dobro u svom tijelu uvelike ovisi o prehrani koja je pokretač svakog živog bića, zato nam je cilj da ona bude pravilna i odgovarajuća za naše tijelo. Kako bi u tome uspjeli u centru Figurella smo uveli testiranje intolerancije na hranu.