Zapečene nadjevene tikvice
800 g tikvica,
2 žlice maslinovog ulja,
100 g nasjeckanog luka,
2 češnja češnjaka,
400 g mljevenog mesa,
sol,
400 g pelata,
2 žlice koncetrata rajčice,
250 ml vode,
70 g integralne riže,
2 žlice nasjeckanog peršina,

Za umak:
jogurt light,
jaje,
malo soli,
nasjeckani peršin,
40 g parmezana za posipanje,


Tikvice prerežite na pola po dužini, izvadite žlicom pulpu i nasjeckajte je. U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i protisnuti češnjak te pirjajte tako dugo dok luk ne omekša. Dodajte meso i uz mješanje pirjajte tako dugo dok meso ne poprimi smeđu boju. Dodajte nasjeckanu pulpu, sol, pelate zgnječene vilicom, koncetrat rajčice i vodu. Zagrijte do vrenja, dodajte rižu, kuhajte nepokriveno oko 15 minuta dok riža ne omekša, a umak ne postane gust. Umiješajte peršin. Pripremite umak. U izmućeno jaje dodajte jogurt, peršin i malo soli i sve izmješajte. Izdubljene tikvice poslažite na lim, napunite pripremljenim mesnim umakom, prelijte umakom i pospite parmezanom. Pecite u pečnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 35 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Poslužite toplo sa sezonskom salatom.