Punjene lignje


8 očišćenih liganja po 150 g,
2 luka,
1 vezica peršina,
sok od limuna,
1 jušna žlica maslaca,
300 g mljevenog junećeg mesa,
2 žumanjka,
500 g rajčice,
1/4 suhog sherrya,
2 jušne žlice maslinovog ulja,
1 čajna žlica mljevene crvene paprike,
naribana korica 1 limuna,
sol,
sviježe mljeveni papar,


Lignje isperite pod hladnom vodom, posušite, poprskajte limunovim sokom, pokrijte i ostavite na hladnom. Luk ogulite, jedan sitno narežite, drugi prepolovite i narežite na što tanje polumjesece. Peršin operite, natrgajte listiće i grubo ih iskošite. Polovinu peršina i narezani luk stavite na vrući maslac i popirjajte. Kada se ohladi, pirjani luk izmješajte sa žumanjcima i mljevenim mesom i dobro začinite solju, paprom, mljevenom paprikom i limunom. Pripremljenom masom ravnomjerno napunite lignje, a krajeve učvrstite drvenim čačkalicama. Rajčice izrežite na krupnije komade. Punjene lignje sa svih strana dobro ispržite na vrućem maslinovom ulju i ostavite na toplom. Na ulje na kojem su se pržile lignje dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast. Tada dodajte rajčicu, sherry, posolite, popaprite i dodajte punjene lignje. Pokrijte posudu i na laganoj vatri pirjajte 25 minuta. Pri samom kraju dodajte ostali kosani peršin i po potrebi posolite i popaprite.