Mornarski rižoto
Prvo je pravilo ribarske i mornarske kuhinje da na tanjur može sve što se izvadi iz mora. Da to pravilo uopće nije loše, potvrđuje jedan od najpoznatijih specijaliteta od morskih plodova.

300 g integralne riže,
200 g liganja,
200 g školjkaša,
200 g manjih škampa,
100 ml maslinovog ulja,
40 g maslaca,
1 mala glavica luka,
3 češnja češnjaka,
200 g rajčice,
150 ml bijelog suhog vina,
sol,
papar,
peršin,
ribani sir,


Na ugrijanom maslinovom ulju i maslacu svijetlo popirjajte nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak pa odmah nakon toga dodajte lignje narezane na kolutiće, a zatim očišćene školjke i škampe. Sve popecite na umjerenoj temperaturi pa dodajte oguljenu i narezanu rajčicu. U posebnoj posudi u malo slane kipuće vode zakuhajte rižu. Kada riža napola omekša, procijedite je pa je izmješajte sa lignjama, školjkama i škampima. U rižoto dodajte vino pa pirjajte mješajući uz povremeno doljevanje vode. Jelo posolite i popaprite prema ukusu i na kraju umješajte nasjeckani peršin. Mornarski rižoto poslužite sa naribanim sirom.