Topla slata od kupusa
Ovo nesvakidašnje jelo pripada irskoj kuhinji. Kombinacija slanine i kupusa je sasvim obična, kada se tu ne bi mješali vino, senf i sir...

250 g sviježeg zelenog kupusa,
250 g sviježeg crvenog kupusa,
4 tanke ploške slanine,
sviježe mljeveni papar,
1 žlica vinskog octa,
100 g sira Roqueforta,

Za preljev: 30 g luka,
2 žlice suhog bijelog vina,
1 žlica senfa,
sol,
100 ml jogurta,


Za preljev luk i vino usitnite u pastu, dodajte senf, sol, jogurt i izmješajte. Kupus sitno narežite. Slaninu pospite sa paprom i popecite na tavi tako dugo dok ne postane hrskava. Hrskavu slaninu izvadite i u istoj tavi popecite zeleni kupus (1-2 minute) i izvadite. U istoj tavi popecite crveni kupus, vratite popečeni zeleni kupus, dodajte ocat i promiješajte. Zalijte pripremljenim preljevom i još kratko zagrijte. Poslužite toplo s natrganim sirom i slaninom.

Salatu pripremite neposredno prije posluživanja, jer stajanjem gubi na svježini i nutritivnim vrijednostima.