Vegetarijanske lazanje
Sastojci za 4 osobe:

2 crvena luka narezana na kockice
2 mrkve narezane na kockice
1 kriška celera
2 paprike - crvena/žuta - narezane na kockice
nekoliko debelih šampinjona 2 režnja češnjaka
2 tikvice, jedna na kockice, a druga na kolutiće za dekoraciju
400 g pelata
bosiljak, peršin
topljeni sir - optimalan je podravec
sol, papar, vegeta

Sastojci za bešamel umak:
5 dag brašna oštrog
5 dag maslaca
7 dl mlijeka
sol, papar


Kako biste napravili bešamel umak, na vrućem maslacu popržite brašno, zalijte ga mlakim mlijekom, posolite, popaprite i kuhate da se zgusne. 12 listova lazanja kuhajte 2 minute, tek toliko da se malo opuste u vreloj vodi lagano posoljenoj i pouljenoj. Na ulju prodinstajte luk, dodajte celer, mrkvu, šampinjone, papriku, tikvice. Kada povrće omekša dodajte pelate te posolite i popaprite. Kada je povrće gotovo, stavite ga na stranu. U posudu za pečenje stavite najprije bešamel, pa onda kore za lazanje, umak od povrća i naribani sir. Nakon toga, na isti način, složite drugi i treći red lazanja. Posljednji, treći red, podlijte bešamelom, na njega stavite ribanog sira po želji te posložite tanke kolutiće tikvica. Pecite u pećnici na 220°C, 20-ak minuta. Prije posluživanja ukrasite svježim listićima bosiljka.